Gå til forsiden
 

Har du spørgsmål til vores produkter er du meget velkommen til at kontakte os per telefon eller e-mail
Bad og Fliser
Prags Boulevard 63
DK - 2300 København S
Telefon: + 45 32833000
Fax: + 45 32963097
Åbningstider
Man - Fre: 8.30 - 17.30
Lørdag: 9.00 - 14.00
Søndag: Lukket

Behandling af Bordplader

Granit


For at beskytte granit mod nedtrængning af forskellige former for fedt, er det vigtigt at få mættet granitten. Til mætning af granit anvendes såbespånevand/krystalsæbe samt Granit olie, som smøres på granitten. Skyl af med lunkent vand. Bivoks kan også anvendes, den påføres med en ufarvet klud. Når granitten er helt tør, poleres den op, så der ikke fremkommer striber. Denne behandling gentages 3-4 gange i løbet af de første 14 dage.

Til forskel fra marmor tåler granit på grund af sin geologiske sammensætning næsten alle former for rengøringsmidler. Granit skal i øvrigt vedligeholdes som marmor.

Til almindelig rengøring anvendes sæbespånevand/krystalsæbe. Granit kan tåle varme ting, men glohede gryder og pander direkte fra kogepladen kan trække fedtstoffet op af pladen, så det viser sig som en plet, og i værste fald kan pladerne revne. Læg derfor en ting (kniv, grydeske el.lign.) under kanten af gryden/panden.
 

Marmor


For at beskytte marmor mod nedtrængning af forskellige former for fedt, er det vigtigt at få mættet marmoren. Til mætning af marmor anvendes såbespånevand/krystalsæbe, som smøres på marmoren. Skyl af med lunkent vand. Bivoks kan også anvendes, den påføres med en ufarvet klud. Når marmoren er helt tør, poleres den op med Marmor polish, så der ikke fremkommer striber. Denne behandling gentages 3-4 gange i løbet af de første 14 dage.

Til almindelig rengøring anvendes sæbespånevand/krystalsæbe. Marmor kan tåle varme ting, men glohede gryder og pander direkte fra kogepladen kan trække fedtstoffet op af pladen, så det viser sig som en plet, og i værste fald kan pladerne revne. Læg derfor en ting (kniv, grydeske el.lign.) under kanten af gryden/panden.

MARMOR TÅLER IKKE SYRE ELLER ANDEN FORM FOR AGRESSIVE RENGØRINGSMIDLER.
 

Skifer


På Kvartsit-skifer (Offerdal-, Altaskifer mv.) må der IKKE anvendes olieholdige produkter til rengøring og vedligeholdelse, men derimod lunkent vand og en børste. Lerskifer, (portugisisk-, italiensk skifer mv.), skal behandles som øvrige natursten

Til mætning af skifer anvendes såbespånevand/krystalsæbe eller Skifer olie, som smøres på skiferen. Skyl af med lunkent vand. Denne behandling gentages 3-4 gange i løbet af de første 14 dage.

Til almindelig rengøring anvendes sæbespånevand/krystalsæbe.
 

Kompaktlaminat

 
Kompaktlaminat er modstandsdygtigt overfor almindelige kemikalier og rengøringsmidler i husholdningen, dog ikke syrer og baser. Laminaten er varmefast og tåler varme op til 180 grader. Benyt dog altid afsætningsunderlag, da metalgryder let overstiger opvarmningspunktet.
 
Skurepulver, ståluld eller andre slibende rengøringsmidler bør undgås, da disse midler kan ridse laminaten og kan fjerne det øverste beskyttelseslag. Rødvin, blæk, rødbedesaft eller anden stærk frugtfarve bør fjernes hurtigst muligt for at undgå misfarvning af laminaten.
Bemærk: Glatte laminater er mere modtagelige overfor ridser.
 
Trækanterne på bordpladerne er lakeret 2-3 gange afhængig af træsort og laktype. For at få varig glæde af din nye bordplade, bør trækanterne efterbehandles med lak, efter behov og minimum en gang om året. Dette gøres bedst ved at affedte trækanten med f.eks. sprit. Kanterne må ikke slibes. Når kanterne er tørre, efter affedtning, lakeres med syrehærdende interiørlak. Skrammer eller andre skader (trykmærker undtaget), behandles straks, da lakken ellers kan skalle af.
 

Corian®

 
Ved Forsegling af Corian® påføres Composite Sealer med den røde klud i et tyndt jævnt lag på hele overfladen. Polér derefter den våde overflade med fnugfrit papir i cirkulerende bevægelser, til fladen er helt tør.
 
Slibning af Corian® udføres følgende: 
 1. Dybere ridser slibes bort med sandpapir påsat medfølgende håndtag. OBS! Den lille blå klud skal lægges imellem håndtag og sandpapir. Brug cirkulerende bevægelser til mærket/ridsen er væk.
 2. Skift til Abralon 500 og slib i cirkulerende bevægelser til overfladen ser pæn og jævn ud.
 3. Skift til Abralon 1000 og gentag ovennævnte.
 4. Tør overfladen af for slibestøv.
 5. Påfør Corian Sealer for at forsegle. 
Til almindelig rengøring kan man nøjes med at tørre overfladen af med en fugtig mikrofiber klud. De fleste pletter og fedt kan fjernes med vand og opvaskemiddel.
 

Glas


Skurepulver, ståluld eller andre slibende rengøringsmidler bør undgås, da disse midler kan ridse glasoverfladen. Glas er meget slidstærk, men ridses nemt. Anvend derfor aldrig knive direkte mod overfladen, men benyt altid skærebræt og undgå materialer, som f.eks. lertøj og støbejernsgryder – det kan ridse bordpladen. Benyt altid afsætningsunderlag.
 
Til almindelig rengøring kan normalt klares med rent vand og en opvredet klud. Ved kraftigere tilsmudsning kan rengøringsmiddel til glaskeramiske kogeplader anvendes. Ved brug af dette rengøringsmiddel efterlades pladen med et beskyttende siliconelag. Producentens vejledning skal følges. Ved brug af sulfo kan dette med tiden give en fedtet overflade, der fjernes med lige dele vand og klorin eller med acetone. Anvend en klud. Anvendes klorin eller acetone, skal du sørge for udluftning. Pladen vaskes af med lunkent vand efter endt behandling.


Massivtræ


Hos Bad og Fliser er det tilstræbt, at det levende massivtræsprodukt er behandlet på en sådan måde, at der er så lidt vedligeholdelse som muligt. Naturtræ vil dog altid, lige meget hvor godt det er behandlet, være et levende materiale, der arbejder..
 
Massive bordplader tåler ikke påvirkning af meget varme emner, husk derfor altid en
bordskåner når du sætter varme gryder, pander osv. fra dig på bordpladen. Fra fabrikken er massivtræ bordpladerne overfladebehandlede med Bio olie, planteolie (natur/hvid) eller sæbe (natur/hvid).
 
Massivtræ bordplader – Bio olie: Pladerne er fra fabrik grundbehandlet. En massiv bordplade skal i de første 4-6 uger behandles 2-3 gange pr. uge indtil pladen er mættet med olie, og dermed opnår en smuds- og fugtighedsafvisende overflade. 
 1. Den rene plade påføres et tyndt lagt olie som fordeles jævnt på pladen. Eventuel overskydende olie fordeles til steder hvor pladen suger mere olie. Med slibesvampen slibes i åreretningen, hvorved der opnås at olien slibes ned i pladen, samt at fibrene slibes til så pladen bliver glat.
 2. Lad olien trække nogle timer gerne natten over. Herefter afsluttes der med en let slibning med slibesvampen, og eventuel overskydende olie aftørres.
 3. Gentag behandlingen indtil bordpladen ikke suger mere olie, typisk efter 3-5 uger.
 4. Mindre ridser fjernes let med et stykke sandpapir korn 180. Slib i olie så opnår du et godt resultat. Afslut med slibesvampen for at opnå den perfekte overflade.
  Når bordpladen syner lidt mat i overfladen, er det tegn på at pladen trænger til olie. 
Til almindelig rengøring anbefales almindeligt sæbevand, ikke midler indeholdende sulfo. Anvend aldrig salmiak og skurepulverholdige rengøringsmidler. Salmiak kan misfarve massivtræ. Husk: Olieklude kan selvantænde. Brugte klude skal afbrændes eller opbevares i glas med tætsluttende låg. Olien skal opbevares utilgængeligt for børn, samt tørt og frostfrit.


Terrazzo og Beton

 
Pladen er grundbehandlet fra fabrikken. Da en støbt bordplade er et meget åbent produkt, er det vigtigt, at den mættes helt op inden brug og herefter efter behov. Når pladen er monteret skal den afvaskes med varmt vand. Hvis der er ujævnheder eller ru steder, kan det slibes med det medsendte slibepapir (korn 1000). Efter vådslibningen aftørres pladen, og herefter skal den behandles med det medfølgende Formstone plejemiddel. Påfør et lag plejemiddel på pladen og fordel overskydende plejemiddel til steder, hvor pladen har suget al plejemidlet. Fortsæt processen indtil pladen ikke suger mere plejemiddel og dermed er mættet. Herefter aftørres pladen. Hvis pladen ikke aftørres kan det overskydende plejemiddel resultere i en fedtet overflade, som skal tørpoleres. Når pladen er mættet helt, skal den behandles med bivoks: Pladen vaskes af med varmt vand, så overfladen åbnes. Pladen tørres af og skal stå og tørre i ca. 2 timer. Dernæst tørpoleres pladen med bivoks med en fnugfri klud. Pladen behandles efterfølgende efter behov. Imellem behandlingerne kan pladen vaskes af med varmt vand og slibes med det vedlagte vandslibepapir.
 
Da pladen er produceret på basis af cement, er det absolut væsentligt, at pladen ikke kommer i kontakt med syre og syreholdige produkter. Når varmt vand og salt blandes dannes sylfid som opløser cementen.
 
Til almindelig rengøring anbefaler vi natursæbe (fast brun krystalsæbe) til rengøring af bordpladen. Sæbespåner kan også bruges, men det skal dog bemærkes, at sæbespåner indeholder kalk og kan derfor give en mat overflade. Krystalsæbe anbefales derfor til mørke Formstone produkter.


Stål

 
Fjernelse af mindre ridser kan ske med rengøringsmidler indeholdende slibemidler, - som f.eks. flydende skurepulver, Sidol metalglans eller lignende. Men husk: Puds altid i sliberetningen.
 
Vær opmærksom på at stålet kan misfarves og udvide sig ved høje temperaturpåvirkninger. Dette kan med tiden medføre, at den underlimede træplade løsner sig fra stålet. Undgå derfor at placere varme genstande på bordet. Skulle der opstå andre problemer/skader med bordpladen, kontakt da forhandleren inden forsøg på udbedring.


Granulon, Graphalit og Støbt Marmor


For at bevare vaskens højglans og vandafvisende overflade bør den behandles med Kuma Care ca. 2 gange årligt.
 1. Start med at rengøre vasken/bordpladen grundigt og lad den tørre.
 2. Kuma Care påføres ufortyndet så den dækker hele fladen
 3. Efter ca. 5 minutter tørres overskydende Kuma Care væk med en tør klud.

I forbindelse med polering af overfladen dannes der naturligt små-ridser, der i kraftigt koncentreret lys danner små sole af ridser. Disse er ikke reklamationsberettigede.

Til almindelig rengøring anbefaler vi Kuma Clean. Anvend aldrig rengøringsmidler med slibestoffer, som f.eks. skurepulver. Brug ej heller skuresvamp eller ståluld. Der må anvendes kalkfjerner (må ikke sidde på mere end et par minutter). Husk hårfarve og håndvask af tøj i stærke farver kan have en afsmittende virkning.